Svar på en kommentar:

Kommentar:

"kan det vara så att vi kvinnor har svårt att se hur förtryckta män blir i vissa lägen...av oss kvinnor men på mer psykiskt sätt än fysiskt som vi kvinnor ofta blir...med psykist menar jag att kvinnor har orealistiska förväntningar på män i vissa situationer och att vi kvinnor inte märker själva att vi faktiskt visst förtrycker våra män men mer på det psykiska planet..dom vet inte hur dom ska uppträda för att det ska vara bra och då blir dom oroliga och nervösa...oftast blir en man mer beroende av en kvinna psykiskt än vad kvinnor blir av män...detta jag skriver om är ju mer på det sociala planet inte karriärs määsigt med löner mm....inte menat att det du skriver inte stämmer"


Kul att ni skriver i kommentarsfälten!

Vad gäller att män skulle vara mer beroende av kvinnor generellt sett:

Oftast, enligt mig, är män istället beroende av andra mäns uppskattning och erkännande. (T.ex. sina vänner och sin pappa). Oftast kan flickvännen/frun anses som "tjatiga tjatkärringar" typ. Likaså mamman.

I förkväll på tv4 häromdagen intervjuade de en kvinna som var "eventfixare". De viktigaste vid event var att ha ett särklit tema, och om det är enbart kvinnor på festen ska man självklart ha tema kring relationer och kärlek eftersom det är det som kvinnor älskar att disktutera och det kommer att vara hela kvällen... Kvinnor verkar således vara så beroende av män att de inte diskuterar annat med sina vänner??

Män står för de största antalet misshandelsbrott inom heterosexuella parrelationer, med en bred mariginal. Men fysisk misshandel börjar i regel med en psykisk nedbrytning av kvinnans självkänsla. Mannen får kvinnan att tro att hon är värdelös och att ingen annan man kommer att vilja ha henne osv. Detta för att göra kvinnan så pass nedbruten att hon stannar trots allt våld. (Andra fakta spelar såklart in också, jag är ingen psykolog). Detta är ett tydligt exempel på att det är män som påverkar kvinnor psykiskt, så pass mycket att kvinnan stannar trots våld. Detta kanske du tycker är en ovanlighet, många män slår inte kvinnor, men jag anar att våld inom relationer är mycket vanligare än vad folk tror.

Att män skulle vara mer beroende av kvinnor kanske kan bottna i att de inte vet hur de ska klara av sitt hushåll, upprätthålla kontakter med vänner och bekanta om de plötsligt skulle bli singlar?...


Att vi, hela samhället, har orealistiska förväntningar på män håller jag verkligen med om, likaså att samhället har orealistiska förväntningar på kvinnor. Detta har att göra med normerna för manligt och kvinnligt. Män ska alltid skydda, vara starka, fixa teknikprylarna osv, annars kan man håna dem. Detta är något jag vill att man ska jobba emot, bl.a. med införande av obligatorisk genuspedagogik i skolorna.


Utveckla gärna mer hur du tänker kring frågan om att män är mer psykiskt beroende av kvinnor.



Ordet "förtryck"

Wikipedia:

Förtryck är tillstånd där en starkare part orättvist utövar sin makt på en svagare part. Termen förtryck används ofta för att beteckna hur en grupp hålls nere med hjälp av maktbefogenheter, med oberättigat våld eller med samhälleliga normer. När sådant förtryck sker under formellt eller informellt legitimerade former, brukar man tala om "systematiskt förtryck".

Om det ligger något i det du säger ställer jag mig tveksam till att använda ordet förtryck, att kvinnor skulle förtrycka män. Som jag ser det kan inte den som förtrycker även vara förtryckt av den de förtrycker. T.e.x. att om man anser att vita förtrycker svarta, kan man inte anse att svarta förtrycker vita.

Det farliga är att om man anser att kvinnan "fötrycker" mannen många kan tolka det som att detta eliminerar kvinnoförtrycket. Att man i brist på bättre ord, "jämställer förtrycken" med varandra. De skulle alltså ta ut varandra. (Detta resonmang är också vanligt förekommande då man bemöter kvinnoförtrycket ur ett individperspektiv, te.x. "kvinnor slår också män, kvinnor kan också vara elaka", vilket är ett fullständigt galet resonemang!)

Slutklämmen på detta skulle vara att inget kvinnoförtryck skulle existera. Därav närmar vi oss att istället få jobba ur ett individperspektiv för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och de manliga och kvinnliga normerna. Detta betvivlar jag starkt kommer att fungera. 

Jag tycker att man ska se det ur ett strukturperspektiv. Detta drabbar båda könen. Men kvinnan är den största förloraren.

Kramar










Kommentarer
Postat av: Anonym

Jättebra förklarat för mej som inte är så insatt.Tycker du skriver jättebra och förklarar.Det jag kanske skulle ha skrivit är att kvinnor xå kan förtrycka eller vad vi ska kalla det sina män och att det är ett stort problem xå.Inte lika stort som mäns förtryck av kvinnor (som ju är som du skriver både fysisk och psykisk) men dock stort problem för den enskilt drabbade.Tror xå att det är så som du skriver med mäns psykiska beroende av kvinnor.Kram

2010-10-29 @ 21:55:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0